Centar za hitnu medicinu Opće bolnice Karlovac i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije ponovo su, kao i u svibnju ove godine, ugostili studijsku grupu Svjetske banke te ih kroz svoj rad upoznali s Projektom unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu.

Grupu od ukupno 50 predstavnika zemalja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, stručnjaka i operativnog osoblja Svjetske banke zaposlenih na reformama zdravstvenog sustava dočekala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. sa suradnicama. S obzirom na to da su direktno sudjelovale u implementaciji navedenog Projekta ispričale su članovima studijske grupe kako se sustav hitne medicine postupno ustrojavao, organizirao i nadograđivao da bi danas bio moderan i jedinstven na području cijele Hrvatske. Potom su im pokazale prvi, u sklopu Projekta, izgrađeni Centar za hitnu medicinu te im pojasnile proces rada pri bolničkom zbrinjavanju hitnog pacijenta kojim se smanjuje mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta.

Studijska grupa posjetila je i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije gdje su se upoznali s načinom funkcioniranja medicinske prijavno-dojavne jedinice, vozilima za hitne medicinske intervencije te s radom njihova nastavnog centra. S radom izvanbolničke hitne medicinske službe najbolje su se upoznali na obali Korane gdje su djelatnici županijskog Zavoda za njih izveli pokaznu vježbu zbrinjavanja osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

izvor: HZHM