Lako je s našim službama raditi – one znaju što im je posao.  Pokazale su to u teškim prometnim nesrećama, požarima, eksplozijama, poplavama. Problema je bilo, ali nikad sa spašavateljima – oni ne traže ništa, kazao je pročelnik Podružnog ureda DUZS Martin Barić za današnjeg obilježavanja desete godišnjice uvođenja europskog broja 112 i u našoj zemlji.

U tih deset godina karlovački Centar primio je 560.000 poziva, među kojima i zlonamjernih, ali ponajprije građana koji su trebali pomoć Hitne, vatrogasaca, policije, HGSS. Svakakvih je poziva, i onih čudnih, ali kada se doista nešto dogodi, treba sve odraditi kako treba. Pokazali smo da možemo, i to brzo, primjerice, kada je bila eksplozija u Vrazovoj i kada je u 10 minuta bilo 60-70 poziva, ili za poplava, kada smo primali i više od tisuću poziva dnevno, rekao je Barić.

Deseta godišnjica bila je prilika podijeliti zahvalnice, tako su one otišle u ruke župana Ivana Vučića, voditelja medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu Maria Vrapca te županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića.

Da je u izvanrednim situacijama uloga DUZS-a ogromna, naglasio je župan Ivan Vučić, podsjetivši na obiman posao odrađen za prošlogodišnjih elementarnih nepogoda. Proglasio sam ih 12 lani! Naše žurne službe su se i dokazale i pokazale, i u nesrećama i požarima, ali i poplavama. Ne samo u Hrvatskoj, nego i susjednim zemljama gdje su pomagale kad je bilo potrebno, kao za poplava, podsjetio je Vučić. Da žurne službe, odnosno, 112 treba zvati u izvanrednim situacijama, naučili su danas i učenici 2. b razreda OŠ Dragojle Jarnević. Pažljivo su slušali i sve zapamtili! Treba nazvati 112, predstaviti se i reći što se dogodilo. A zvati treba ako je požar, potres, netko ozlijeđen ili ako smo se izgubili, objasnila je Doris. I njen kolega Sven je naučio kada zvati 112. Da nam pomognu ako smo izgubljeni, dogodi li se potres, požar, poplava, ispričao je.

U Područni ured DUZS-a doći će danas i učenici drugih škola, te brojni suradnici i građani – dan je otvorenih vrata.

izvor: Kaportal