U dugoreškoj Ispostavi za Hitnu medicinsku pomoć danas je bilo vrlo svečano. Ispostava je dobila dva nova vozila hitne medicinske službe u ukupnoj vrijednosti od 1,4 milijuna kuna, za što je većinu novca osigurala Karlovačka županija iz decentraliziranih sredstava, a oko 230 tisuća Zavod je pokrio iz sredstava HZZO-a. Ključeve dva nova vozila ravnatelju Nikši Antici uručila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin istaknuvši kako Županija već niz godina ulaže u objekte, ali i u opremu i u ljude, a tako će se i nastaviti, jer želi stvorili uvjete za ostanak naših ljudi na ovim prostorima. Nova vozila blagoslovio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu.

hitnaUloženo 4,5 milijuna

Vozila su opremljena svom potrebnom opremom i zadovoljavaju standarde, a osim u opremu uložili smo i u ljude. Svi djelatnici, njih ukupno 119, dobili su novu radno zaštitnu odjeću, posebno certificiranu i prilagođenu potrebama njihovog rada na terenu, ukupno vrijednu 235 tisuća kuna. Uspjeli smo i preurediti dugorešku Ispostavu u što je uloženo oko 70 tisuća kuna. Posebno sam zadovoljan što su nam odobrene dvije specijalizacije iz hitne medicine za dva doktora medicine zaposlena u Zavodu u ukupnoj vrijednosti 2,5 milijuna kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt će se provoditi narednih pet godina – kazao je Nikša Antica, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te pojasnio kako je na ovaj način više od 4,5 milijuna kuna uloženo u sustav Hitne medicine Karlovačke županije te potom dva postojeća vozila Zavoda donirao Domu zdravalja Karlovac i Domu zdravlja Ogulin.

U Dugoj Resi su se okupili brojni gosti i liječnici, ravnatelji ustanova, među kojima su bili i Damir Važanić, glavni tehničar HZHM, predsjednik Skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, koja je jako puno učinila na razvoju i unapređenju sustava, istakla je kako Karlovačka županija već niz godina pomaže hitnoj službi.

Nikša AnticaMalo je projekata u zdravstvu koji su kao Hrvatska hitna, doživjeli tako dugi vijek s uzlaznom putanjom. “Zemaljsku hitnu” smo poredili, a sad idemo dalje. Kao država smo dobili projekt za izradu šest brodica za hitnu medicinu za priobalje vrijednih 46 milijuna kuna. Završili studiju izvodljivosti za helikoptersku hitnu medicinsku službu i nadam se da ćemo i to uspješno iz pregovarati. Dodjeljivanjem ovih vozila Dugu Resu stavljamo na mjesto gdje je trebala biti još prošle godine, a to znači bolju sigurnost na cesti, bolje zbrinjavanje pacijenata, odnosno unaprijeđenje ukupnog rada Hitne službe koja pokriva izuzetno veliko područje, ali ima i potporu karlovačke hitne, stoga su pacijenti na ovom području doista sigurni – kazala je dr. Maja Grba Bujević te poželjela svima mirno ljeto i da sutra jako navijaju za Hrvatsku.

maja grba bujevićU dva sata devet helikopterskih intervencija
Prema riječima ravnateljice HZHM dr. Maje Grba Bujević sezona je počela žestoko, jedan dan su tijekom dva sata imali devet hitnih medicinskih letova po otocima, a sve su bile hitnosti prvog stupnja. Također već ima i dosta prometnih nezgoda uzrokovanih umorom vozača koje će vjerojatno obilježiti ovo ljeto. Hitna na intervencije stiže vrlo brzo, jer imaju dvadeset dodatnih timova raspoređenih na punktovima te je spremna odgovoriti na sve izazove.