Radnici Hitne medicinske pomoći Karlovac su od prvog dana Domovinskog rata i agresije na RH sudjelovali u pomoći ranjenim dragovoljcima, hrvatskim specijalnim postrojbama i građanima grada Karlovca i okolice. Prva ratna iskustva Hitna medicinska pomoć Karlovac stekla je 31. ožujka 1991. godine na „Krvavi uskrs“, kada su dva tima pet dana davala zdravstvenu podršku specijalnim postrojbama MUP-a. Hitna medicinska pomoć je na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila među prvim zdravstvenim službama u Republici Hrvatskoj koja je sudjelovala u ratnim zbivanjima.

Tim je povodom, u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, a uz pokroviteljstvo Karlovačke županije, u utorak, 30. ožujka, u Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu na Turnju, održan okrugli stol na ovu temu.

Prisutnima su se obratili ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, zastupnica u Hrvatskom saboru i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, koja je i sama bila sudionica akcije te tadašnji voditelj Hitne u Karlovcu dr. Jozo Mateljak. O ratnim danima i djelovanju hitne medicinske pomoći prikazan je dokumentarni film čiji je autor Hrvoje Dugi, a potom su, kroz raspravu sudionika ratnih akcija i ovog skupa, prepričana zbivanja i svjedočanstva tog vremena.

Svi djelatnici tadašnje Hitne pomoći Karlovac su se odzvali i krenuli pomagati svojim sunarodnjacima na Plitvicama. U početku je malo tko od njih znao na što će tamo sve naići i koliko će dugo ostati, ali bili su hrabri, istaknula je u svom emotivnom izlaganju saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević.