Karlovačka županija i Grad Karlovac bili su domaćini  obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji je obilježen u utorak, 25. travnja, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Tim je povodom u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu služena Sveta misa, a potom je održan obilazak timova hitne medicinske službe koji su, za tu prigodu, predstavljeni u Ulici Stjepana Radića. Na programu je predstavljena pokazna vježba timova hitne medicine, a središnja svečanost održana je u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, na kojoj su prisustvovali brojni uzvanici i gosti, na čelu s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. Izaslanstvo Karlovačke županije predvodio je župan Ivan Vučić.

Kakva je hrvatska medicina danas svjedočimo kroz Hitnu službu. Tri tisuće ljudi u Hrvatskoj brinu, čuvaju cijeli narod i turiste u sezoni. Bezbroj puta sam dobio pohvale od veleposlanika i građana drugih država kako su u Hrvatskoj doživjeli jednu visoku razinu Hitne službe i cijele medicine, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je danas uz brojne goste i uzvanike stigao u Karlovac na proslavu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Proslava se svake godine održava u drugoj županiji, a ove su u Karlovac stigli brojni timovi HMS-a iz cijele Hrvatske koji su u atraktivnom programu u Radićevoj ulici demonstrirali ovaj težak i odgovoran posao, te mogućnosti koje hitna medicina pruža.

Nacionalni dan proglasio je Sabor RH kako bi se senzibilizirala javnost na profesionalnost i težak posao koji rade djelatnici Hitne. Još u Domovinskom ratu se Hitna iskazala na bojišnici dok nije bilo saniteta Hrvatske vojske, a u proteklih osam godina se reorganizirala pa je danas to moderna služba koja ima visoko motivirane djelatnike i svu potrebnu opremu, te postiže odlične rezultate. Parametri koji se prate pokazuju da možemo stati uz bok europskim službama i šire, kazala je dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

Ministar Kujundžić je rekao kako vjeruje da će i u drugim županijama Hitna slijediti Karlovačku županiju u nabavci novih vozila i obnavljati opremu.

Ljude imamo, znanje imamo no nažalost imamo problema s novcem no i to pratimo u granicama mogućeg i nigdje naši građani nisu ugroženi kad je u pitanju intervencija unutar “zlatnog sata” i zbrinjavanja po svim osnovama, dodao je Kujundžić.

Hrvatska ima i ustrojenu helikoptersku službu HMS-a, ali nema specijalizirani helikopter. Ministar je rekao da potrebu sada pokriva Ministarstvo obrane sada pokriva svojim helikopterima.

Naravno, kad dođu bolja vremena da će trebati kupovati i novije, no sada nitko nije ugrožen u bilo kojem dijelu Hrvatske, ako treba helikopter će se stvoriti, zaključio je ministar.

Nakon programa na otvorenom, svečanost proslave nastavljena je u Gradskom kazalištu Zorin dom.

tekst: Kaportal

Fotografije: Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, Karlovačka županija