Povodom turističke sezone i pojačanih dežurstava timova hitne medicinske službe (HMS) duž hrvatskih prometnica, ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa svojim suradnicima posjetio je danas prometni tim hitne medicinske službe (HMS) u tehničkoj jedinici HAC Brinje te Centar za hitnu medicinu opće bolnice Ogulin, gdje su ga dočekali prim. mr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu,  dipl. iur. Vlatko Kovačić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te ravnateljica OB Ogulin, dr. Jadranka Francetić.

„Obaviješten sam o visokoj pripravnosti svih timova, a sad se i na licu mjesta mogu uvjeriti da je to tako. Zahvaljujem svim djelatnicima što odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao kako bismo imali najvišu razinu zdravstvene usluge i na prometnicama“, istaknuo je ministar Varga koji je u operativno komunikacijskom središtu Hrvatskih autocesta u Brinju razgovarao  s članovima tima hitne medicinske službe koji dežuraju na autocesti.

brinje

U razdoblju od 19. lipnja do 31. kolovoza tijekom naglog povećanja intenziteta prometa, osiguran je rad 15 dodatnih timova HMS-a koji dežuraju na glavnim prometnim pravcima kako bi se omogućilo pružanje kvalitetne hitne medicinske skrbi svakom pojedincu tijekom turističke sezone. Na autocesti A1 (Zagreb-Split-Dubrovnik) nalazi se sedam timova HMS-e i to na punktovima Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd, a dodatni tim HMS smješten u Brinju pokriva dionicu A1 od tunela Plasina do čvora Bosiljevo. Na autocesti A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac) nalaze se ukupno četiri dodatna tima, smještena na punktovima Kutina, Okučani, Županja i Samobor. Na preostalim glavnim prometnicama dežura po jedan tim na A6 (Rijeka – Zagreb) u Delnicama, na državnoj cesti D8 i D25 dežura tim u Karlobagu, državnu cestu D1 pokriva tim u Korenici, a Istarski Ipsilon tim smješten u Pazinu. U svakom se timu nalazi liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač s potpuno opremljenim i standardiziranim vozilom za hitne medicinske intervencije.

„Dodatni prometni timovi HMS-a, u uvjetima višestruko pojačanog opterećenja glavnih prometnih pravaca tijekom turističke sezone, ključni su za brzu intervenciju na prometnicama i pravovremeno zbrinjavanje ozlijeđenih i oboljelih osoba.  Ti su dodatni timovi raspoređeni  na način da je sve pacijente u sklopu zlatnog sata moguće prevesti u najbližu bolnicu. No, kako su ozljede glave najčešće ozljede u prometnim nezgodama, svakako bi nam dobro došao i još brži prijevoz, primjerice namjenski helikopteri o kojima se ovih dana govori u javnosti, čime bi bilo moguće teško ozlijeđenu osobu direktno prevesti u klinički bolnički centar ili bolnicu koja ima ustrojen odjel neurokirurgije“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

brinje

Prema dosadašnjim podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu od početka dežurstva 19. lipnja do 9. kolovoza svi dodatni timovi HMS zbrinuli su ukupno 545 osoba, od čega 298 ozlijeđenih na mjestu nesreće i 247 oboljelih osoba na mjestu događaja. Ukupno je na mjestu nesreće smrtno stradalo sedam osoba, dok je jedna osoba preminula tijekom prijevoza u zdravstvenu ustanovu. U istom razdoblju dodatni tim HMS smješten na lokaciji Brinje zbrinuo je ukupno 22 osobe, od čega deset ozlijeđenih na mjestu nesreće i 12 oboljelih osoba na mjestu događaja, dok smrtno stradalih nije bilo.

Ministar zdravlja je nakon obilaska operativno komunikacijskog centra HAC Brinje posjetio i Centar za hitnu medicinu Opće bolnice Ogulin, gdje se uz djelatnike bolnice nalazi i tim Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji na tom mjestu boravi i sudjeluje u zbrinjavanju svih hitnih i manje hitnih pacijenata. Prema dostupnim podacima, prosječan broj mjesečnih intervencija u Centru za hitnu medicinu za 2014. godinu iznosio je 746, od čega 36 posto intervencija spada u hitne, a 64 posto  u ne hitne intervencije. Model u kojemu tim izvanbolničke hitne medicinske službe djeluje u bolnici samo je jedan od modela funkcioniranja HMS, čiji način organizacije ovisi o zdravstvenim potrebama te materijalnim i ljudskim resursima svake lokalne zajednice, a upravo se Karlovačka županija može pohvaliti s još jednim pilot – projektom modela organizacije HMS-a, gdje je ispred hitnog prijema Opće bolnice Karlovac organizirana ambulanta u kojoj vikendom dežuraju liječnici primarne medicine. Tijekom projekta ustanovljeno je da čak 73 posto pacijenata nisu bili hitni slučajevi, dok je na razini cijele zemlje taj postotak veći i od 80 posto, zbog čega se iznimno opterećuje rad hitne medicinske službe.

Izražavajući zadovoljstvo organizacijom i radom hitne medicinske službe, ministar zdravlja pružio je podršku i čestitao svim djelatnicima HMS-a koji svakodnevno spašavaju ljudske živote. Istodobno je apelirao na sve građane da tijekom ljetnih mjeseci voze sporije na svim prometnicama, stanu kad osjete umor te da propuste vozila HMS-a koja žure spasiti živote.

izvor: HZHM