U karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom danas je održan je 2. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom „Da se ne zaborave devedesete – Karlovac 2017“ koji je okupio brojne uglednike iz društvenog i političkog života, uključujući ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića, dr. med., izaslanicu predsjednice RH te ujedno predsjednicu Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) Tanju Lupieri, mag. med. techn., ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. i glavnog tehničara Zavoda Damira Važanića, mag. med. techn.

Simpoziji je bio svojevrsni hommage svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Organizatori, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a, Opća bolnica Karlovac i podružnica HUMS-a Karlovac, posebnu su pažnju posvetili upravo svjedočanstvima medicinskih sestara i tehničara s karlovačkog područja. Okupljeni su tako imali priliku čuti kako je tijekom rata funkcionirala hitna medicinska služba Karlovac, zatim kakva je bila organizacija rada u Općoj bolnici Karlovac, ali i sve o 44 radna dana bolnice na prvoj crti bojišta u Topuskom. Osim predavanja, sudionici Simpozija mogli su posjetiti izložbu postera „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu“ i obići Vojni kompleks Turanj – Gradskog muzeja Karlovac. Ovom prigodom otkrivena je i spomen-ploča postavljena na Opću bolnicu Karlovac kojom se odaje počast i zahvala medicinskim sestrama i tehničarima na sudjelovanju u Domovinskom ratu.

Simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata „Da se ne zaborave devedesete – Karlovac 2017“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Hrvatske komore medicinskih sestara.

tekst: www.hzhm.hr